dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "mare nostrum"

Creștere alarmantă a deșeurilor de pe plajă! De la mucuri de țigară, plastic și hârtie, în această toamnă activiștii de mediu au strâns mai multe gunoaie decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai murdar sector de plajă a fost în Năvodari, urmat de cele din stațiunea Mamaia și Constanța. Potrivit ultimelor date, s-au înregistrat peste 20.000 de deșeuri, mai mult cu 6.300 față de anul trecut.

Marea Neagră, prima din Europa, după gradul de poluare. Este semnalul de alarmă tras de către ONG-ul Mare Nostrum, privind starea de conservare a ecosistemului marin. Uneltele și plasele de pescuit abandonate de braconieri sunt un real pericol pentru fauna marină. Doar anul acesta, peste 60 de delfini au eșuat, pe litoralul românesc, după ce au murit prinși în plasele de pescuit.

Au fost strânse mai multe gunoaie de pe plajă decât anul trecut. Plasticul este în continuare cel mai întâlnit deșeu. Din nisip ecologiștii au strâns și mai multe mucuri de țigară, materiale textile, precum și ambalaje. „Premiul” pentru cea mai murdară plajă a fost acordat Constanței. Reprezentanții „Mare Nostrum” trag din nou un semnal de alarmă și susțin că aceste resturi aruncate la întâmplare nu afectează doar animalele, ci și oamenii.

Se caută soluții pentru scoaterea din Marea Neagră a plaselor de pescuit ilegale sau abandonate. Autoritățile și reprezentanții ONG-urilor s-au întâlnit la Constanța pentru a discuta despre această situație. Plasele reprezintă o mare problemă, atât pentru mediul marin cât și pentru oameni. Delfinii au fost de nenumărate ori prinși în astfel de locuri și cei mai mulți dintre ei au murit. De asemenea, plasele de pescuit pot pune în pericol și viața scafandrilor care trebuie să fie foarte atenți, mai ales când se află în preajma unei nave scufundate, acolo unde se găsesc cele mai multe dintre acestea.

Marea Neagră este din ce în ce mai afectată de gunoaiele care sunt aruncate în ea. De la începutul anului, au fost strânse, de pe litoralul românesc, aproape 6.000 de deșeuri din toate categoriile. Cel mai comun a fost însă plasticul. Pentru a le arăta constănțenilor, dar și turiștilor cât de periculoase sunt aceste deșeuri, în municipiu dar și în Mamaia, specialiștii în domeniu au organizat o expoziție în acest sens.

A venit vara așă că pe litoral sunt așteptați să sosească sute de mii de turiști care au ales să-și petreacă concediul la mare în acest sezon estival. Însă, la capitolul curățenie pe plaje suntem codași, deși numărul gunoaielor aruncate la întâmplare pe nisip este în scădere. Cele mai murdare plaje sunt cele din Constanța, urmate de cele din stațiunea Saturn. Potrivit ultimelor date, aproape 6.000 de deșeuri menajere, obiecte vestimentare și alte recipiente din aluminiu și plastic au fost colectate în lunile februarie și aprilie de pe litoralul românesc, cu aproape jumătate mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut.

Delfinii reprezintă unele dintre cele mai inteligente mamifere acvatice însă, admirația pe care le-o purtăm nu este suficientă. Activitățile pe care omul le realizează pe uscat le pot afecta calitatea vieții, iar deșeurile marine pot duce la îmbolnăvirea lor sau chiar la deces. Majoritatea reziduurilor din Marea Neagră sunt compuse din plastic care sunt înghițite de viețuitoarele marine. Anul trecut, aproape 50 de delfini au eșuat la țărmul Mării.

De patru ori mai multe deșeuri în toamnă față de primăvară! Este situația în fiecare an de pe litoralul românesc. Turiștii, dar și operatorii, care nu s-ar ocupa așa cum trebuie de plaje, ar fi printre responsabili atunci când vine vorba de felul în care arată plajele. Și, implicit, de creșterea cantității de gunoaie. În speranța că situația se va schimba, organizația non-guvernamentală „Mare Nostrum” a avut azi o întâlnire cu câțiva operatori de plajă pentru a găsi soluții pentru diminuarea cantității de deșeuri.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233